Algèria va viure una cruenta guerra civil la dècada dels noranta, amb milers de morts i matances indiscriminades. El conflicte va enfrontar els islamistes, que havien guanyat la primera volta de les eleccions, amb el govern i els poders fàctics que controlaven el país, sobretot l’exèrcit. Dues dècades després d’aquell conflicte, Algèria és ara un dels estats del nord d’Àfrica més estables, però les coses sembla que podrien canviar d’aquí a poc temps, ja que l’amenaça islamista torna a prendre-hi força.

L’activitat gihadista i el tràfic d’armes han augmentat de manera alarmant els darrers mesos i el govern algerià ha reconegut que és incapaç de controlar completament les llargues fronteres de l’est i del sud del país. Algèria limita amb Líbia, estat en el qual l’organització terrorista islamista Estat Islàmic controla part del territori i lluita contra el govern del país i altres grups rebels en un estat fallit i absolutament fora de control.

És per aquest motiu que fa poques setmanes Algèria va desplegar vora 60.000 homes a la frontera amb Líbia i Tunísia, però aquesta mesura, segons els experts, és insuficient per controlar l’extensa frontera, en la qual durant l’últim any ja han tingut lloc força incidents armats. L’empresa d’intel·ligència geopolítica Stratfor va confirmar fa poc aquest perill: “S’ha demostrat que les llargues i poroses fronteres del país són pràcticament impossibles de tancar.” I hi va afegir: “L’entrada d’armes i persones a Algèria pel sud i l’est són freqüents.” Statfor va criticar la política no intervencionista del govern algerià i va advertir que les dificultats econòmiques i polítiques que es viuen a Algèria representen els principals obstacles per a l’ampliació del paper del país en les seguretat de la regió.

El viceministre algerià de Defensa, Ahmed Gaid Salah, va admetre el mes de març que el país té problemes de seguretat a l’est i al sud, lloc de pas, reunió i entrenament per a radicals que es volen allistar a Estat Islàmic.

Però el problema és molt més greu, ja que el gihadisme també ha ressorgit en zones propinqües a la capital, que ha estat escenari els darrers mesos d’operacions de l’exèrcit que han acabat en la mort i la detenció de desenes de presumptes terroristes, alguns dels quals ja havien fet partida de grups armats a la dècada dels noranta.

Jordi Colomer

Advertisements