Els sistema electoral nord-americà és un dels més bipartidistes del món. Pel que fa a la presidència del país, Demòcrates i Republicans són sempre els únics que tenen possibilitats d’atènyer-la. El 8 de novembre tindran lloc les eleccions presidencials, i enguany no serà diferent: la demòcrata Hillary Clinton i el republicà Donald Trump pugnaran per ser el nou president dels Estats Units. Aquest cop, però, el fet que el candidat republicà sigui el polèmic Trump canvia un xic les coses. Malgrat l’espectacular victòria del magnat en la correguda interna per ser el candidat, a molts dirigents del partit els ha costat de donar-li suport i d’altres fins i tot s’han negat a fer-ho, com els Bush. Aquest rebuig a Trump a causa de posicions considerades per alguns sectors massa extremes fa entreveure que també una part els votants republicans podria optar per opcions diferents.

Als Estats Units, rere Demòcrates i Republicans, hi ha dos partits que destaquen per sobre de la resta, malgrat que els seus resultats són molt lluny de ser considerats espectaculars. Un és el Partit Verd i l’altre és el Partit Llibertari, situat a la dreta. Tot just després que es confirmés que Trump seria el candidat republicà per mor de la retirada del seu darrer gran rival, Ted Cruz, hi va haver dues paraules que van començar a ser més cercades a internet que no era habitual: “Partit Llibertari” i el nom de la seva cara visible “Gary Johnson”. Johnson, que enguany es presentarà també a les presidencials, ja va aconseguir el 2012 una petita victòria: va ser el candidat llibertari més votat de la història del partit, fundat el 1971, ja que va obtenir més d’un milió de vots. Amb els dos principals candidats en posicions tan polaritzades, Johnson creu que ara és l’oportunitat per al seu partit. Segons una enquesta del mes de març, Johnson obtindria l’11% dels vots, rere Clinton (42%) i Trump (34%).

És evident, doncs, que Johnson no serà el nou president nord-americà, però sí que pot ser l’obstacle definitiu per a un Trump que fins ara ha reeixit en tots els torcebraços que ha hagut de superar en el llarg camí fins a la nominació.

Per què el votant republicà podria optar pel Partit Llibertari?

El Partit Llibertari se situa en la dreta i té posicions molt semblants a les del Partit Republicà en alguns temes: defensa una economia capitalista de lliure mercat, els drets individuals, com la llibertat d’associació i l’orientació sexual, i la propietat privada. També són partidaris de la lliure circulació de persones entre països i de regulacions mínimes a la migració. En el tema de l’avortament hi ha divisió i són favorables a la tinença d’armes per a defensa personal, a l’abolició de lleis que castiguen la prostitució i la tinença i el consum de drogues per a ús personal. S’oposen al servei militar obligatori i a l’intervencionisme militar més enllà de les fronteres nord-americanes.

Jordi Colomer

Advertisements