L’exèrcit rus ha ajudat d’una manera decisiva les forces governamentals sirianes en la guerra contra Estat Islàmic, Al-Qaida i altres grups armats opositors. Vladimir Putin, però, té un problema a casa seva: la república del Daguestan, que fa partida de la Federació Russa. Aquesta setmana mateix quatre membres de les forces especials russes i sis milicians islamistes hi han mort en un seguit d’enfrontaments armats. De fa temps en aquesta república del nord del Caucas, veïna de Txetxènia, hi ha un conflicte armat entre les forces governamentals i guerrillers i terroristes islamistes, però darrerament els actes de violència s’han intensificat i hi ha aparegut un nou protagonista: Estat Islàmic.

Segons el Comitè Nacional Antiterrorista rus, vora set-cents ciutadans del Daguestan han participat en la guerra de Síria allistats a l’Estat Islàmic. Molts dels que no han mort han retornat o tenen la intenció de fer-ho, fet que implicaria un encrueliment del conflicte al Daguestan. Aquest retorn es podria accelerar i intensificar arran de la desfeta imminent del califat d’Estat Islàmic a Síria i l’Iraq.

Jordi Colomer

Advertisements