El 26 de juny hi haurà eleccions espanyoles i els principals partits catalans, excepte la CUP, hi participen un cop més. Aquestes darreres setmanes apareixen sondatges gairebé cada dia i tots coincideixen, pel que fa a la CAC, que hi haurà un estancament d’Esquerra i una desfeta absoluta de CDC, que fa sis mesos es va presentar amb Reagrupament i Demòcrates amb el nom de Democràcia i Llibertat. La candidatura de Francesc Homs té unes perspectives molt negres en aquests comicis i s’entreveu un malguany absolut que pot obrir la caixa dels trons en el món convergent.

Si fa sis mesos Democràcia i Llibertat va obtenir el 2,25% dels vots en el conjunt de l’Estat, ara la majoria de les enquestes assenyalen que el percentatge de vot baixarà del 2%, i moltes situen els convergents amb entre l’1,5 i l’1,7% dels vots, sobretot les que tenen un marge d’error més petit. La mitjana de totes les enquestes publicades fins ara atorga a CDC l’1,97% dels vots. És a dir, un descens del 12,44%. Caldria tenir en compte, també, que tot fa pensar que la participació baixarà, fet que implicaria que aquest descens percentual encara fos més acusat pel que fa al nombre de vots. Prenent, però, com a bona la participació de fa sis mesos, aquesta mitjana de l’1,97% dels vots representaria passar de 565.501 vots a 495.128. Un descens, per tant, de més de 70.000 vots, que en sis mesos fa una mitjana de vora 390 vots al dia. Si al final les enquestes més dolentes per a CDC esdevinguessin certes, el partit de Mas i Puigdemont es podria situar fins i tot cap als 400.000 vots, uns resultats desastrosos.

Advertisements