Redacció / Barcelona

En totes les eleccions autonòmiques dutes a terme a la CAC després de la fi del franquisme els partits d’obediència catalana han obtingut sempre la majoria absoluta, és a dir, 68 o més diputats. En els comicis del 1984, el 1988, el 1992, el 1995, el 1999, el 2003, el 2006, el 2010 i el 2012 la suma de diputats de CiU i Esquerra va ser sempre de 68 o més diputats. L’any passat Junts pel Sí, la unió de CDC i Esquerra, va obtenir-ne només 62, però amb els deu de la CUP també es va atènyer una majoria absoluta pel que fa als partits catalans. I el 1980 també es va aconseguir, comptant els vots de Centristes de Catalunya-UCD.

Ara, però, les coses podrien canviar. Segons el sondatge de La Vanguardia publicat avui, Esquerra guanyaria les eleccions amb 33 diputats, seguida de CDC, amb 31. Tots dos partits sumarien, doncs, 64 diputats, a quatre de la majoria absoluta. Aquest cop, però, l’enfonsament de la CUP faria que, per primer cop, els partits de matriu catalana no assolissin la majoria absoluta. La CUP passaria de deu a tres diputats i del 8,2% dels vots al 3,6%. Així, doncs, la suma faria 67 diputats i deixaria pas a un fet històric: els partits d’arrel espanyola sumarien majoria per primer cop.

Advertisements