Redacció / París

La victòria del Brexit ha donat força al Frexit, nom amb el qual es coneix el moviment favorable a la sortida de l’Estat francès de la Unió Europea. Va trigar poques hores la líder del Front National, Marine Le Pen, després de saber-se els resultats del Regne Unit, a demanar un referèndum igual a l’Estat francès. Le Pen encarna el moviment més potent contra la Unió Europea, però si només fos el Front National qui representés el Frexit aquest no tindria tanta força. De fet, el 53% dels ciutadans francesos volen un referèndum sobre la permanència a la UE.

A l’extrema esquerra, el Partit Comunista Francès i l’esquerra de l’esquerra fan contínuament campanya contra l’austeritat europea i les polítiques impulsades per Merkel, i fins i tot dins del Partit Socialista Francès hi ha personalitats molt influents partidàries del nacionalisme econòmic.

A la dreta, la política alemanya sobre la immigració, els refugiats i altres temes estratègiques tampoc no és vista de bon ull. Per exemple, el president d’Els Republicans, Nicolas Sarkozy, ha reaccionat davant el Brexit no amb una presa de partit contra la Unió Europea, però sí demanant una refundació amb canvis pel que fa a la immigració i a la presa de decisions.

Advertisements