Redacció / Barcelona

El Centre d’Estudis i Documentació Internacionals a Barcelona (CIDOB) és un think tank amb seu a Barcelona dedicat a la investigació, documentació i divulgació dels continguts de les diferents àrees de les relacions internacionals i desenvolupament d’estudis que contribueix als debats internacionals. Jurídicament és una fundació privada amb junta de síndics, i és tan important que aquesta està formada per les principals institucions polítiques i les universitats de Catalunya i Barcelona, ​​a més de diversos ministeris del govern espanyol.

El CIDOB és considerat poc menys que una estructura d’estat per la seva influència internacional i les institucions catalanes, encapçalades per la Generalitat, hi destinen milions d’euros, a diferència, per exemple, del ministeri d’Afers Estrangers espanyol, que hi dedica una misèria, com s’explica en aquest article.

Aquesta diferència en investiment, però, no sembla que s’adigui amb la influència que tenen les institucions a l’hora de prendre decisions. Conscient de la importància del think tank el president català, Carles Puigdemont, va cercar de posar-hi al capdavant la catedràtica Montserrat Gibernau, de la seva confiança. També van sonar altres noms de l’òrbita catalanista, però no van obtenir el suport majoritari de la junta.

Finalment, els sectors espanyolistes es van imposar i l’escollit per a presidir el CIDOB va ser José Juan Moreso, vinculat al PSC, el qual, per començar, ja té el seu compte de Twitter solament en castellà. Moreso és catedràtic de filosofia del dret i va ser rector de la UPF (2005-2013). Pels seus articles el podem conèixer millor. En un de publicat a El País, El catalanisme polític i la llei de Lebniz, Moreso hi diu que el procés ha fet esvair el catalanisme polític “inclusiu”, el que havia esdevingut “la casa comuna de tots els demòcrates a Catalunya”, i insta el govern a tornar a l'”esperit” del catalanisme polític. “Desafortunadament, molts del comportaments dels mitjans de comunicació púbics catalans tampoc no caminen cap a aquesta direcció”, hi afegeix.

Advertisements