Jordi ColomerLa floreta més generosa que m’ha passat pel cap a l’hora de valorar la nova Ortografia proposada per l’IEC és innecessària. A què treu cap dur a terme aquesta reforma en un moment en què l’ús social del català és més baix que mai, el percentatge de catalanoparlants en el nostre país ja voreja el 30% i continua d’enfonsar-se i la qualitat del català s’empobreix cada dia que passa? Una modificació de l’ortografia tan sols se la poden permetre llengües com la francesa i l’alemanya, per exemple, que no tenen cap problema de supervivència. Dur-la a terme en una situació com la nostra significa que hom ha perdut la percepció de la realitat o que, digueu-me malpensat, no és assegurar l’avenir de la llengua allò que se cerca.

Lamentablement ja fa anys que l’IEC ha esdevingut la plataforma oficial del català castellanitzat, del català desvalorat, esdevingut satèl·lit del castellà. Sembla que hi hagi una correguda entre l’IEC i Enciclopèdia Catalana per a veure qui castellanitza més la llengua, malgrat que mai no aconseguiran córrer tant com els serveis lingüístics de la CCMA. Potser això dels diacrítics millor prendre’s-ho amb humor: mentre eliminen accents fan un repòs en l’activitat frenètica d’incloure castellanismes en el diccionari.

Evidentment el futur del català no depèn dels diacrítics, però tenir una secció filològica de l’IEC que (essent benèvols) tan sols organitza una retirada ordenada contra la castellanització en comptes d’assajar de restituir la llengua és un llast més en una guerra molt feixuga.

Jordi Colomer

Advertisements